+32 800 12 899 
Particulieren Zakelijke klanten
  Pagina afdrukken

IJkbare weegschalen

 

Informatie over het ijken van weegschalen

IJken

Het ijken van een weegschaal is de wettelijk voorgeschreven keuring van een meetinstrument, waarbij alle ijkrechtelijke voorschriften, met name ijktermijnen en spelingen, moeten worden nageleefd. De ijkwet dient ter bescherming van de consument en treedt hoofdzakelijk in kracht bij weegapparatuur met toepassing voor handelsdoeleinden en in de medische sector.

 

Eerste ijking

IJkplichtige weegschalen moeten voor de eerste ingebruikneming een eerste ijking (overeenstemmingsbeoordeling) ondergaan.
Voor de ijking hebben wij de volledige plaats van opstelling van de weegschaal nodig. Achteraf is een eerste ijking niet meer mogelijk.

 

Herijking

Geijkte weegschalen moeten na afloop van de geldigheidsduur opnieuw worden geijkt.
De ijktermijnen van weegschalen < 3000 kg bedragen doorgaans 2 jaar (ijkklasse I, II, III).

 

Conform de Europese richtlijn 2009/23 EC moeten weegschalen wettelijk geijkt zijn, wanneer ze voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

 

In het handelsverkeer (wanneer de prijs van goederen door een weging wordt bepaald) Bij de productie van geneesmiddelen (bijvoorbeeld in de apotheken), evenals bij de analyse in medische en farmaceutische laboratoria Bij de productie van kant-en-klare verpakkingen Voor ambtelijke doeleinden (bepaling van leges, tol en boetes (bij deskundigen, alsook attesten voor rechtbanken))

 

Na iedere goedgekeurde ijking wordt de weegschaal van een ijkzegel voorzien. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid in het kader van de toelaatbare ijktoleranties bevestigd.

Onze TOP-PRODUKTEN uit deze aankoopgids
Excl. BTW
469,-
KERN - Platformweegschaal
uitvoering ijkbaar
Excl. BTW
vanaf 549,-
KERN - Compacte weegschaal met telfunctie, cijferhoogte 18 mm
totale afmeting b x d x h = 300 x 330 x 110 mm
Excl. BTW
vanaf 339,-
terug naar boven
Deze categorieën interesseren u misschien ook

MOBIEL GEOPTIMALISEERDE WEERGAVE GEWENST?

De KAISER+KRAFT webshop is nu ook beschikbaar in een nieuwe mobiele versie die voor u voortdurend verder wordt ontwikkeld.
De mobiele weergave proberen
Producten vergelijken