+32 800 12 899 
Particulieren Zakelijke klanten
  Pagina afdrukken

Richtlijnen voor de werkplekuitrusting

Staat uw beeldscherm op de juiste werkhoogte?
Is het werkoppervlak groot genoeg?
Hebt u geen last van storende weerspiegelingen?
Beschikt u over voldoende beenruimte onder de tafel?


Moderne kantoorinrichtingen garanderen een bescherming van de gezondheid

Iedereen heeft er belang bij zijn gezondheid te beschermen. Het is ook de prioriteit van elke ondernemer. Ziekte en daaruit voortkomende uitvaltijden veroorzaken hoge bedrijfskosten. Volgens het Duitse nationale instituut van bedrijfsziekenfondsen (BKK-Bundesverband) bedroeg de uitvaltijd per lid in 1999 gemiddeld 16 werkdagen. Meer dan een kwart (27,2 %) van alle uitvaltijden zijn het gevolg van spier- en skeletaandoeningen, die typisch zijn voor het werk op kantoor. Deze cijfers tonen aan dat bescherming van de gezondheid op kantoor noodzakelijk is, omdat kantoorwerkzaamheden verbonden zijn met een hoge mentale belasting. Hier wordt de ergonomisch-humane werkplek- en ruimteplanning ingezet om de belasting van de mens te reduceren. Een verrichting die wordt ondersteund door de geldende voorschriften voor de werkplekinrichting op kantoor.

Hier slechts enkele belangrijke voorbeelden:

 • Zitten in statische lichaamshoudingen belast spieren en wervelkolom. Ergonomisch vormgegeven werkstoelen bevorderen het 'dynamische zitgedrag' en verhinderen ernstige gevolgen voor de gezondheid en werkkwaliteit.
 • Verkeerde zithoogtes leiden tot verkrampte lichaamshoudingen. In hoogte verstelbare werkplekken geven ieder mens de kans een optimale zithouding aan te nemen.
 • Te weinig beweging vermindert de lichamelijke en geestelijke dynamiek. Het reduceert de spieractiviteit en bloedcirculatie en brengt de elasticiteit van de tussenwervelschijven in gevaar. Werkplekken die beweging stimuleren voorkomen kosten veroorzaakt door ziekte. Hiertoe behoort ook voldoende bewegingsruimte zowel op de werkplek als in de ruimte.
 • Direct en reflecterend licht bij het werk met een beeldscherm brengen het gezichtsvermogen van de mens in gevaar. Een reflectievrije opstelling van de beeldschermen is daarom absoluut noodzakelijk.
 • Onvoldoende of verkeerde verlichting heeft soortgelijke gevolgen. De verlichting moet worden afgestemd op de indeling van de werkplekken.
 • Visuele en akoestische storingen verminderen de concentratie en zijn 'voorgeprogrammeerde' bronnen van fouten. Akoestisch doeltreffende wandsystemen zijn ook in grote ruimtes effectief.
Ergonomische kantoorinrichtingen bieden vele mogelijkheden voor het behouden en verbeteren van de menselijke prestaties. Ze garanderen een preventieve bescherming van de gezondheid, ondersteunen de motivatie en betrokkenheid van de werknemers en verlagen kosten veroorzaakt door ziekte.

Hoe werkplekken eruit moeten zien, bepaalt de Arbeidsomstandighedenwet en andere relevante richtlijnen die arbeidswetenschappelijke kennis en kantoorinzicht in hun belangrijkste details ondersteunen en concretiseren.

Belangrijke regels voor de inrichting van de werkplek

Ondersteunen - niet hinderen
Bindend voorgeschreven werkvlak 1,28 m²:
 • Afzonderlijke werkplekken: 1600 mm breed x (op elke plaats) 800 mm diep
 • Combinaties in totaal 1,28 m², (op elke plaats) 800 mm diep
Uitzondering: werkplekken met een geringe werkvlakbehoefte mogen tot 1200 mm breedte worden gereduceerd. Werkhoogte is niet gelijk aan tafelhoogte. De individuele werkhoogte verschilt van persoon tot persoon.
 • De maximale werkhoogte mag niet meer dan 750 mm bedragen
 • In de hoogte verstelbare werkplekken moeten een verstelbereik van minstens 680 tot 760 mm hebben
 • Werkhoogte voor handmatige werkzaamheden en beeldschermwerkzaamheden moet gelijk zijn, het hoogteverschil moet naar beneden worden gecompenseerd door het werkvlak te laten zakken


Beweging ja, gevaar nee!
Vrij bewegingsvlak aan de 'persoonlijke werkplek' minstens 1,5 m², op geen enkele plaats minder dan 1 m breed en 1 m diep. Geen overlapping door andere vlakken met uitzondering
 • van de toegang tot de persoonlijke werkplek
 • van de functievlakken van de meubels van de eigen werkplek, zolang geen schuur-, knel- of stootpunten ontstaan


Beenvrijheid - bewegingsvrijheid
Vrije beenruimte aan de werkplek moet minstens 600 mm breed en 650 mm (beter 690 mm) hoog zijn. Werkplekken en ruimte voor permanente houdingsverandering creëren - voor het zitten, staan en bewegen.

Vormgeving van de computerwerkplekken

Soort werkplek aan de hand van de werkzaamheden kiezen
 • voor puur beeldschermwerk - afzonderlijke werkplekken
 • voor gemengd werk - afzonderlijke werkplekken of combinatiewerkplekken
Werkplekken afhankelijk van de werkzaamheden kantelen:
 • computerwerk - 90° of 45° optimaal, machinewerkvlak verlaagd ten opzichte van handmatig werkvlak
 • papierwerk - 30° en 60° in orde, 45° optimaal, beide werkvlakken op dezelfde hoogte


Altijd goed op de hoogte
Eerste regel op het beeldscherm zoveel mogelijk op ooghoogte.

Geen kans op verblinding
Mogelijke verblinding en hinderlijke reflecties op het beeldscherm vermijden: achter het beeldscherm en achter de gebruiker geen vensters en geen helder of verlicht vlak plaatsen. Passend contrast tussen beeldscherm en omgeving. Kijkrichting van de gebruiker parallel met het venster.

Herkennen in plaats van ontdekken
Omgevingslicht reguleren: instelbare helderheidswering absoluut verplicht. Beeldscherm zo diep mogelijk in de ruimte, naar het midden toe, opstellen.

Onze TOP-PRODUKTEN uit deze aankoopgids
MAUL - Werkplaatslamp, 360° draaibaar
vermogen 3 x 14 Watt, 2 scharnierarmen à 400 mm
Excl. BTW
104,90
Excl. BTW
119,-
MAUL - Loeplamp
armlengte 310 mm, met voet
Excl. BTW
94,90
MAUL - Loeplamp
armlengte 400 mm, met tafelklem
Excl. BTW
92,90
Excl. BTW
979,-
Excl. BTW
1.095,-
Excl. BTW
1.125,-
terug naar boven

MOBIEL GEOPTIMALISEERDE WEERGAVE GEWENST?

De KAISER+KRAFT webshop is nu ook beschikbaar in een nieuwe mobiele versie die voor u voortdurend verder wordt ontwikkeld.
De mobiele weergave proberen
Producten vergelijken