Doeltreffende maatregelen tegen hitte op de werkplek

2019/07/26

Wanneer de collega's 's morgens al achter de neergelaten luxaflex gaan zitten, de baas zijn stropdas losmaakt en het thuiskantoor naar de kelder wordt verplaatst, dan is het zover: ook op onze breedtegraden is de zomer aangebroken.

Dit is een bijzonder uitdagende tijd voor werkgevers en werknemers. Subtropisch weer en hoge temperaturen leiden soms tot aanzienlijke stress op het werk in het kantoor, het magazijn of de productie.

Maar met eenvoudige maatregelen kan een zomer werkplek heel aangenaam worden gemaakt. Deze gids laat u zien hoe dat er concreet uit kan zien.

Hoe hitte de werkplek beïnvloedt

Hoeveel invloed hebben hoge temperaturen op werknemers? Een studie van het Duitse Federale Instituut voor Arbeidsveiligheid en Gezondheid (BAuA) wilde dat precies achterhalen.

Daarbij verrichtten de testdeelnemers hun activiteiten in een oververhitte kamer terwijl hun prestaties en lichaamsfuncties werden gecontroleerd. Het resultaat:

  • Hoewel de deelnemers een verhoogde hartslag, huidtemperatuur en huidvochtigheid vertoonden, leed de kwaliteit van het werk er aanvankelijk niet onder.
  • De deelnemers moesten echter veel harder werken om hun prestatieniveau te handhaven. De bereidheid om dit te doen nam mettertijd af.
  • Uitputting en slaperigheid namen toe, terwijl het concentratievermogen gestaag afnam.

Conclusie: de mens is heel goed in staat om zelfs onder invloed van hitte te presteren. Maar dit werkt maar voor een beperkte tijd. Als werkgevers en werknemers passende maatregelen treffen, kan deze periode worden verlengd en kan de bereidheid om te presteren sterk worden vergroot.

Wat doet u tegen de hitte? Maatregelen voor een aangename werkplek

Om ervoor te zorgen dat werken in de hitte geen kwelling wordt, worden zowel werkgevers als werknemers opgeroepen actie te ondernemen. De eerste stelt de ruimtelijke en technische randvoorwaarden vast, versoepelt eventuele toepasselijke regels en voorziet in de nodige hulpmiddelen voor de bescherming tegen hitte.

Werknemers daarentegen kunnen de zomerse temperaturen zelf proactief bestrijden met tal van kleine maatregelen. Want uit de BAuA-studie blijkt ook dat zelfs eenvoudige handelingen zoals genoeg drinken een groot effect hebben.

Dit zijn de verplichtingen van de werkgever

De Arbo beveelt in haar algemene regels voor ruimtetemperaturen aan dat de werkgever voor kantoren passende maatregelen neemt tegen de hitte boven de 26 graden en bij zware lichamelijke arbeid boven de 30 graden.

De aanbeveling schrijft niet in detail voor welke middelen bedrijven moeten inzetten. Het is alleen belangrijk dat zij geschikt zijn voor een succesvol hittemanagement.

Daarnaast zijn er werkgebieden zoals magazijnen, logistiek of productie die bijzonder gevoelig zijn voor hitte als gevolg van de heersende omgevingsomstandigheden. Hier moet de werkgever de situatie nauwlettend in het oog houden en regelmatig een risico-evaluatie uitvoeren om de werknemers te beschermen.

Uiteindelijk is het aan elke bedrijfsleider om te beslissen welke stappen hij zo nodig onderneemt. Passende maatregelen in de zin van de wetgever zijn:

  • Zonwering en ventilatie: ventilatie 's morgens, gevolgd door zonwering en gesloten ramen tijdens de hete uren van de dag blijken bijzonder doeltreffend te zijn.
  • Verschuiving van de werktijd naar de vroege ochtenduren: deze maatregel is bijzonder geschikt voor werk in de openlucht of aan warmteproducerende machines.
  • Versoepeling van de kledingvoorschriften, voor zover dit verenigbaar is met de arbeidsveiligheid: veiligheidsschoenen inruilen voor sandalen? Beter van niet! Aan de andere kant is het een grote opluchting als werknemers hun das mogen aflaten of hun overhemd mogen losknopen wanneer zij niet in contact zijn met klanten.
  • Het aanbieden van drankjes: als er op de werkplek over het algemeen geen koel water ter beschikking staat, moet dit er wel zijn als het warm is. Werkgevers kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren door werknemers regelmatig aan het drinken te herinneren.
  • Apparaten beschikbaar stellen voor afkoeling: ventilatoren zorgen voor een comfortabele koeling in het temperatuurbereik van 26 tot 35 graden. Als de hitte blijft toenemen, zijn bedrijven verplicht te zorgen voor complexere systemen zoals airconditioning, watergordijnen of luchtdouches.

Welke ventilator is geschikt voor uw bedrijf? Vind het antwoord in ons inkoophandboek!

Deze maatregelen kunnen werknemers zelf treffen

Als de hitte aanhoudt, kunnen en moeten werknemers actief op zichzelf letten. Idealiter besteedt ieder individu bewust aandacht aan zijn of haar eigen toestand en reageert tijdig op alarmsignalen zoals afnemende concentratie, hoofdpijn of vermoeidheid.

Om het welzijn op de werkplek bij midzomerse temperaturen te handhaven, zijn de volgende methoden doeltreffend gebleken:

  • Hittepauzes kunnen nuttig zijn wanneer u in bijzonder warme gebieden werkt, maar moeten met uw werkgever worden besproken.
  • Lauw tot koud water over de handen, polsen en onderarmen laten stromen helpt het lichaam bij het temperatuurmanagement.
  • Verkoelende spijzen en dranken kunnen een groot verschil maken: koude muntthee, yoghurt, lauwe soep, gestoomde groenten en andere lichte gerechten belasten het organisme niet zo erg als zware pasta- of vleesgerechten. Gekruid eten is ook niet ideaal in de hitte. In ieder geval is het belangrijk om regelmatig te drinken. Trouwens, fruit bevat ook veel water. Dus waarom niet wat snacks als meloen of sinaasappel?
  • In het thuiskantoor: verplaats de werkplek naar het koelste deel van het huis of, indien mogelijk, naar de koelere momenten van de dag. De siësta, een bijzonderheid van onze zuidelijke buurlanden, kan thuis heel goed in praktijk worden gebracht.
  • Vermijd warmtebronnen en schakel niet-essentiële verlichting en apparaten uit.

Maatregelen tegen hitte op de werkplek wt$

Zomer valt in het water? Blijf productief ondanks het drukkende weer

Hitte is niet altijd de overheersende belasting op de werkplek tijdens de zomermaanden. Lagedrukgebieden zorgen ook regelmatig voor aanhoudende regen. Voor het klimaat op de werkplek brengt een regenachtige zomer zijn eigen uitdagingen met zich mee.

Blijf met onze tips productief wanneer de zomer in het water valt:

  • Benauwde binnenlucht is vooral moeilijk voor ons Europeanen. Een verkoelend windvlaagje, zoals die van ventilatoren of ramen die tegenover elkaar open worden gezet, helpt overmatig zweten tegen te gaan.
  • Een goede ventilatie helpt ook om schadelijke schimmelgroei op muren en ramen te voorkomen. In werkkamers of in het thuiskantoor geldt daarom: drie tot vijf keer per dag ventileren. In geval van nood kan een elektrische ontvochtiger helpen.
  • Losse, luchtige kleding, weinig make-up of lichaamscrème en veel drinken zorgen ervoor dat uw lichaam zich prettig voelt bij een hoog blijvende luchtvochtigheid.

Maatregelen tegen hitte op de werkplek mg$

Neem contact met ons op

Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.