Projecten en referenties

Helgoland – stellingen in zee

Dergelijke projecten hebben ze bij kaiserkraft niet elke dag: enkele honderden kisten en stapelbakken, daarbij stellingen in speciale uitvoering voor een speciale magazijninrichting. Nog vreemder was de plek: een eiland in de Noordzee – Helgoland.

Het project

35 km ten noordwesten van het eiland Helgoland ligt het in 2014 door RWE Innogy in gebruik genomen windpark “Nordsee Ost”. Het onderhoud van de 48 windmolens kost vergeleken met de windturbines op land relatief veel werk en kan niet altijd goed ingepland worden.

Hoewel de verschillende windmolens gemiddeld slechts twee tot vier keer per jaar een servicebeurt nodig hebben, moet het windpark toch dagelijks worden bezocht – tenminste als het weer het toelaat. Om ervoor te zorgen dat men niet steeds naar de havens op het vasteland moet varen (57 km naar Cuxhaven of 115 km naar Bremerhaven), moest een steunpunt op zee worden ingericht.

RWE Innogy ler
RWE Innogy ler

Dit probleem kon samen met de gemeente Helgoland worden opgelost. In de geheel gerenoveerde zuidelijke haven van het eiland ontstond een groot bedrijfsgebouw. De aanbesteding van het daar ondergebrachte magazijn werd gewonnen door kaiserkraft.

De uitdaging

Om in een dergelijk service- en bedrijfspunt een professioneel gestructureerde magazijninrichting te realiseren is onder normale omstandigheden al een veeleisende opgave, die zonder de ondersteuning van gespecialiseerde bedrijven nauwelijks te doen is. Een magazijn “midden op zee” is natuurlijk nog veel moeilijker.

In dit geval kwam er nog een verdere bijzonderheid bij: het steunpunt moest twee verschillende bedrijven tegelijkertijd dienen. Enerzijds de medewerkers van de exploitant RWE Innogy, anderzijds de specialisten van de turbineproducent Senvion SE, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de eigenlijke windmolens.

kaiserkraft heeft deze uitdaging tot een goed einde weten te brengen. “We waren bijzonder blij met deze opdracht, niet alleen vanwege de omvang”, zegt de regionaal verkoopmanager bij kaiserkraft Thorsten Oest. “Ook het onderwerp windenergie past goed bij ons engagement voor duurzaamheid. Bovendien geldt: hoe specialer de eisen en ideeën van de klant, hoe meer ontwikkelings- en verbeteringspotentieel wij eruit kunnen halen. Wij profiteren van de dialoog met de klant, de leveranciers en de medewerkers die in dat geval ontstaat.”

Van de planning tot de acceptatie door de klant in juni 2014 heeft kaiserkraft zich vierenhalf maand beziggehouden met het onderwerp Helgoland. In totaal waren er tien medewerkers op het eiland aan het werk. Hieronder ook de specialisten van de leverancier SCHULTE Lagertechnik, die hier het een en ander kon bijsturen met specialistische knowhow.

De realisatie

Het gebouw van het service- en steunpunt Helgoland heeft twee etages en een oppervlak van 1.200 vierkante meter. Eén helft daarvan wordt gebruikt voor kleedkamers, sanitaire voorzieningen, kantoren, kantines, vergaderzalen en de controlekamer voor de besturing van het windpark. In het totaal werken zo'n vijftig medewerkers in het gebouw.

In de andere helft ontstond op zeshonderd vierkante meter het magazijn. Door de bijzondere vereisten werd de ruimte voor aanvang van de werkzaamheden door SCHULTE en kaiserkraft in twee verschillende magazijneenheden onderverdeeld. Deze werden door gaaswanden en schuifdeuren van elkaar gescheiden. De monteurs van de verschillende bedrijven hebben sleutels waarmee ze van de hal uit toegang hebben tot speciale depots.

Het magazijnpersoneel daarentegen heeft volledige toegang tot de magazijnzijde en kan de monteurs via een speciaal afgiftesysteem bijzonder snel en doelgericht de benodigde spullen leveren. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van twee doorgeefluiken en zeven vleugeldeurkasten. Het snel verzamelen van de orders is mogelijk dankzij de inzet van tweehonderd grote euro-stapelbakken (60 x 40 cm) en ca. 400 magazijnbakken.

Het gebruikte (inhaakbare) vijf meter hoge stellingsysteem bestaat uit zevenhonderd legborden van het systeem MULTIplus 150 (150 kg vaklast met 25 mm randhoogte). Daarbij komen de opstelplaatsen voor maximaal honderdvijftig pallets of volumineuze en bijzonder zware goederen. Met twee stalen entresols is 110 vierkante meter extra opslagruimte ontstaan. Op deze wijze kon de toch beperkte opslagruimte optimaal worden benut.

Nieuwe ervaringen

RWE Innogy ler
In het steun- en basispunt vindt u vrijwel het hele assortiment van {cms.var.company_name} terug: van opslagtechniek, de inrichting van de ruimtes voor de medewerkers, de opslag van gevaarlijke stoffen en de transportmiddelen.

Als je zo'n bericht achteraf leest, lijkt het erop dat deze opdracht snel en zonder problemen is gerealiseerd. Tot de succesvolle acceptatie in juni 2014 moest het team toch nog enkele moeilijkheden uit de weg ruimen. Alle betrokkenen moesten vooral ook veel geduld hebben. Thorsten Oests collega, de key-accountmanager Marc Kirchhoff denkt nog vaak aan het project. Niet alleen vanwege de spannende omstandigheden waarin het moest worden uitgevoerd. Hij herinnert zich ook nog goed aan de bijzondere uitdagingen: door het complexe en slecht planbare transport naar Helgoland: “Er is slechts één bedrijf dat goederen naar Helgoland mag verschepen”, vertelt Marc Kirchhoff, “bovendien zijn voor het transport speciale zeewaardige verpakkingen nodig. En daar komt nog bij dat men niet bij elk weer naar het eiland kan varen.” Een offshore-eiland is gewoon duidelijk moeilijker te bereiken dan bestemmingen op het vasteland of dichtbij de kust.

Thorsten Oest vult aan: “Reeds de coördinatie van de verschillende leveranciers was onder deze omstandigheden gecompliceerd. Vrijwel het hele catalogusassortiment was vertegenwoordigd: van de opslagtechniek, inrichting van pauzeruimtes, de werkplaatsinrichting, de opslag van gevaarlijke goederen tot de transportmiddelen. Alles moest precies op de afgesproken tijd klaarstaan om te worden verscheept.”

De medewerkers konden in principe relatief snel – in 75 minuten met de snelle veerboot vanuit Cuxhaven – naar het eiland varen. Ten minste als alles volgens planning liep. Maar vaak werkte het weer niet mee. Dan was het plotseling niet meer mogelijk om aan de andere kant te komen en konden de montageteams niet binnen de afgesproken tijd aan de slag. Alles moest dan opnieuw worden gepland.

Unieke locatie: Helgoland

Het enige offshore-eiland in Duitsland is naast het neveneiland “Düne” – slechts 1,7 vierkante kilometer groot en ligt 48 km voor de Duitse kust in de Noordzee. De onafhankelijke gemeente hoort bestuursrechtelijke tot het district Pinneberg (Schleswig-Holstein). Eind 2013 telde men er 1.356 inwoners. De wereldwijd unieke locatie werd in de afgelopen decennia graag bezocht door dagjesmensen en natuurliefhebbers. Mede omdat het aantal bezoekers terugliep heeft de gemeente zich zo met de duurzame stroomindustrie verzekerd van extra inkomsten. In de gerenoveerde zuidelijke haven van het eiland is daarvoor in het totaal een oppervlak van tienduizend vierkante meter beschikbaar. Ook hierbij werd gelet op de milieubescherming: Het gebouw van het beschreven service- en steunpunt werd bijvoorbeeld uitsluitend met duurzame materialen gebouwd.

RWE Innogy ler

Eind goed al goed

RWE Innogy ler
Uiteindelijk is alles goed gekomen en konden we in juni 2014 het geheel ingerichte magazijn overdragen.

Ondanks of juist vanwege de grote hindernissen op weg naar het doel, kunnen Thorsten Oest en Marc Kirchhoff, evenals hun partner van SCHULTE Lagertechnik, een positieve balans opmaken. Ten slotte kon een uiterst complexe opgave tot tevredenheid van alle betrokkenen worden opgelost. “Het was goed dat we onze bedrijfsrichtlijnen konden nakomen”, zegt Thorsten Oest. “Wij konden zelfs bij zo'n complex project van de planning tot de realisatie alles uit één hand aanbieden. Dankzij de individuele advisering en vakcompetenties ter plaatse hebben we samen met de klant efficiënter en daarmee ook effectiever ons doel bereikt. En dat bij zo'n duurzaam project.”

Windenergie is de toekomst

Met de aangebrachte verbetering in het wetsvoorstel voor de duurzame-energiewetgeving heeft de Duitse regering eindelijk groen licht gegeven voor de uitvoering van de ommekeer in het energiebeleid. En met deze wind in de rug is er nu rechtszekerheid en wil de stroombranche steeds meer investeren in de duurzame stroomopwekking. Het grootste aandeel groene stroom komt in de toekomst van krachtige windturbines die op grote afstand van de kust staan. Tot 2030 moeten meer offshore-centrales met een totaal vermogen tot 15.000 megawatt worden geïnstalleerd.

Contact

Voor een complete projectontwikkeling, zoals uitrusting van uw bedrijf, magazijn of kantoor vindt u bij ons alles onder één dak. Bel met onze projectadviseurs.