+32 800 12 899 
Particulieren Zakelijke klanten
  Pagina afdrukken

Belangrijke toelichting bij draaistoelen – zitten op maat

Wat is een goede kantoordraaistoel?

De juiste kantoordraaistoel is te herkennen aan een optimale combinatie van zitting, rugleuning, mechanisme en armleuningen. Deze componenten moeten optimaal op het gebruik en op elkaar afgestemd zijn. De juiste keuze is cruciaal als u rugklachten wilt voorkomen. De nadelige gevolgen van jarenlang verkeerd zitten, zijn enorm.

We hebben 4 gebruikersgroepen voor u samengesteld en steeds de beste kantoordraaistoelen geselecteerd.

1. Standaarddraaistoelen

Voor incidenteel zitten op de werkplek, bijvoorbeeld bij wisselende of af en toe gebruikte werkplekken. Hier staan voordelige oplossingen op de voorgrond. De standaarduitrusting, zithoogteverstelling en rugleuning-hoekverstelling, is hier meestal voldoende.

Rugleuning-hoogteverstelling

Rugleuning-hoekverstelling

Lendenwervelsteun

2. Ergonomisch gevormde draaistoelen

Voor mensen die om gezondheidsredenen een speciale stoel nodig hebben. Het is belangrijk dat deze stoelen al vroeg worden gebruikt. Bij deze draaistoelen wordt het bekken dankzij de hellende zitting ondersteund en daarmee de rotatie van het bekken begrensd. De lendenwervelsteun zorgt voor extra ondersteuning van de rug, omdat de wervelkolom in de natuurlijke S-vorm wordt gebracht en de belastingen minimaal zijn. Belangrijk is de variabele, open zithoek, die het lichaam automatisch in een juiste houding brengt.

Rugleuning-hoogteverstelling

Ergonomisch gevormde zitting

Synchroon-mechanisme/permanent-contactmechanisme

Lendenwervelsteun

Instelbare tegendruk

3. Operator-draaistoelen

Voor werkplekken waaraan voornamelijk zittend wordt gewerkt, bijv. administratieve of computerwerkplekken. Lang zitten vraagt om hoge eisen aan een draaistoel. Hier komt het vooral op het mechanisme aan. Het synchroon-mechanisme zorgt voor dynamisch zitten. De rugleuning volgt het bovenlichaam en ontlast de wervelkolom. Hoe hoger de rugleuning, des te minder wordt de wervelkolom belast. Armleuningen hebben een extra ondersteunend effect.

Rugleuning-hoogteverstelling

Synchroon-mechanisme/permanent-contactmechanisme

Armleuningen, bij voorkeur in hoogte verstelbaar

Instelbare tegendruk

Lendenwervelsteun

4. Directiefauteuil

Representatief voor het directiekantoor. De zachte bekleding maakt zitten tot een aangename ervaring, ook tot laat in de nacht. De hoge rugleuning en de armleuningen ondersteunen het gehele bovenlichaam. Door het hoekmechanisme wordt het zwaartepunt verlegd. In deze gebruikersgroep vindt u ook de bijbehorende bezoekersstoelen.

Hoge rugleuning

Zachte zitbekleding

Hoekmechanisme

Armleuningen

Instelbare tegendruk

Informatie over de juiste zithouding op kantoordraaistoelen

Let op de volgende aanwijzingen voor een permanent goede zithouding:

De juiste zithoogte
De juiste zithoogte is ingesteld als tussen boven- en onderbenen bij volledig contact van de voeten met de grond een hoek van minstens 90° bestaat (rechte hoek).

De zitpositie
Bij een juiste zithouding moet de volledige zitting tot aan de rugleuning worden benut. Wissel regelmatig van zithouding. Het recept heet actief zitten en voorkomt hoofd- en rugpijn, hartproblemen en problemen met de bloedcirculatie.

De armleuningen
Armleuningen zorgen voor extra ondersteuning. Ze ontlasten de schouders bij lang zitten. In hoogte verstelbare armleuningen dienen voor een optimale aanpassing aan de individuele lichaamsbouw. Minder geschikt voor werkzaamheden aan een toetsenbord.

De rugleuning
Een lichte tegendruk van de rugleuning moet in iedere zithouding merkbaar zijn. Als de rugleuning te licht is ingesteld, zorgt deze voor te weinig ondersteuning. Als de rugleuning te zwaar is ingesteld, zit u stijf en ongemakkelijk.

Het frame
Alle draaistoelmodellen zijn voorzien van een veiligheidsgasveer voor de zithoogteverstelling, evenals van een stabiel vijfvoetsonderstel.

De wielen
Standaarduitvoering: met wielen voor tapijtvloeren. Wielen voor harde vloeren zijn leverbaar tegen een kleine meerprijs. De wielen remmen lastafhankelijk conform DIN EN 12527 + DIN EN 12529.

Over het onderwerp veiligheid
Voor alle kantoordraaistoelen geldt DIN EN 1335. In deze norm zijn afmetingen, gebruikseigenschappen en keuringsprocedures van kantoordraaistoelen vastgelegd. De veiligheidsgasveer is beveiligd met een gasveer. Een vijfvoetsonderstel voorkomt kantelen van de stoel.

De juiste zitting

De standaardzitting
Goed zitten hoeft niet duur te zijn. Ergonomisch gevormde en beklede zitting met kunststof onderschaal.
De komzitting
Ook comfortabel bij langer zitten. Diep en breed gevormde komzitting met extra bekkensteun.
De contourzitting
Maakt lang zitten leuk! Het voorste gedeelte van de zitting is zo gevormd dat het volledige zitvlak wordt gebruikt. Het achterste gedeelte van de zitting helt sterk en ondersteunt het bekken doeltreffend.
De ergonomisch gevormde zitting
Comfortabel en gezond zitten - iedere dag weer. Het voorste gedeelte van de zitting is zo gevormd dat het volledige zitvlak wordt gebruikt. Het achterste gedeelte van de zitting helt sterk en ondersteunt het bekken doeltreffend.
Zithoogteverstelling
De zithoogte kan individueel met behulp van een gasveer worden versteld. De optimale hoek voor de juiste houding is 90° tussen onder- en bovenbenen.

Het zitmechanisme

Permanentcontact
Ideaal voor actief zitten. De rugleuning volgt permanent de bewegingen van het bovenlichaam. De tussenwervelschijven worden ontzien. Het permanentcontact is vooral zinvol in combinatie met een instelbare tegendruk op basis van het eigen lichaamsgewicht.
Synchroon-mechanisme
Door het synchroon-mechanisme kunnen zitting en rugleuning tegelijkertijd aan de bewegingen van de gebruiker worden aangepast. Beide elementen bewegen synchroon met elkaar. Net als bij het permanentcontact kan een individuele instelling op het lichaamsgewicht gunstig zijn. In combinatie met een ergonomisch gevormde zitting en een hoge rugleuning komen de sterke kanten goed tot zijn recht. Een vergrendeling is bij dit systeem, dat is ontworpen voor dynamisch zitten, mogelijk maar niet noodzakelijk.
Hoekmechanisme
Bij dit systeem blijft de hoek tussen de zitting en de rugleuning gelijk. Een individuele instelmogelijkheid op het lichaamsgewicht is ook hier zinvol. De vergrendeling vindt daarbij in horizontale positie plaats.
Kniegewrichtshoek
Bij achteroverleunen werkt het mechanisme als een kniegewricht. Het onderstel blijft op de grond, de volledige zitting helt naar achteren over. De zithoek kan op het individuele gewicht worden ingesteld.
Zithoekverstelling
Extra functie die vooral zinvol is bij problemen met de tussenwervelschijven. De volledige zithoek van de zitting kan variabel worden ingesteld, zodat de zitting door de hoek als bekkensteun kan worden gebruikt. De instelling van de rugleuning staat daar los van.

De rugleuning

Rugleuninghoogte
De rugleuning ondersteunt de wervelkolom om de spieren en botten te ontlasten. Als men in een verkeerde houding blijft zitten, kan de lichaamshouding negatief worden beïnvloed door krachten die op de wervelkolom werken. De rugleuninghoogte moet aan de hand van de werkzaamheden worden gekozen. Bij dagelijks maximaal 2 uur zitten is een lage rugleuning voldoende. Bij maximaal 4 uur zitten is een middelhoge rugleuning aan te bevelen en bij langer dan 4 uur moet men een hoge rugleuning kiezen.

Lendenwervelsteun
Een lendenwervelsteun is nodig opdat de wervelkolom in de ergonomisch ontlaste vorm kan worden gebracht. De lendenwervelsteun werkt door de vorm van de rugleuning preventief tegen gezondheidsproblemen op het gebied van de wervelkolom.

Hoogteverstelling
De hoogte wordt versteld door een gasveer. Met een hendel kan de zitting worden aangepast aan de lichaamslengte.
Onze TOP-PRODUKTEN uit deze aankoopgids
Excl. BTW
539,-
Topprijs
Excl. BTW
82,90
Topstar - Draaifauteuil
kunstlleer / microvezels
Excl. BTW
235,-
Topstar - Kantoordraaistoel ERGO POINT SY
met in hoogte verstelbare ergonomische rugleuning
Excl. BTW
175,-
Topstar - Kantoordraaistoel WELLPOINT 30 SY
stoel met hoge rug en gegoten schuimstofbekleding
Excl. BTW
175,-
Topstar - Kantoordraaistoel ALUSTAR BASIC
met aluminium beugels voor aansluiting van de zitting
Excl. BTW
245,-
Topstar - Kantoordraaistoel X-PANDER
netrugleuning met elastische rubberen banden
Excl. BTW
245,-
Topstar - Kantoordraaistoel AIR SYNCRO
netrugleuning met beklede zijkanten
Excl. BTW
329,-
Topstar - Kantoordraaistoel PROFI NET 11
in hoogte verstelbare armleuningen met softpad-bekleding
Excl. BTW
459,-
terug naar boven
Deze categorieën interesseren u misschien ook

MOBIEL GEOPTIMALISEERDE WEERGAVE GEWENST?

De KAISER+KRAFT webshop is nu ook beschikbaar in een nieuwe mobiele versie die voor u voortdurend verder wordt ontwikkeld.
De mobiele weergave proberen
Producten vergelijken