Terug
Inkoophandboek kantoor

Hoe werkt een ventilator eigenlijk?

Wist u dat ten tijde van de uitvinding in 1740 de belangrijkste functie van de ventilator was om ’vervuilde lucht te verwijderen en frisse lucht naar binnen te brengen*’?

De koeling die ermee gepaard ging was een gelukkig neveneffect voor de uitvinder, natuurkundige Stephen Hales. In feite koelen de ventilatoren niet af, maar laten ze door hun draaiende beweging de lucht in de ruimte circuleren door aan de ene kant lucht aan te zuigen en aan de andere kant weer af te voeren.

* Bron: Brockhaus Conversatie-Lexicon – 1809

En waarom hebben we het koud?

 • Effect van afkoeling door warmteafvoer

Als het warmer is dan de omgevingslucht eromheen, geeft een persoon altijd direct warmte af aan de luchtlaag die rond zijn huid ligt. De circulatie van de ventilator blaast deze verwarmde lucht weg; dit versnelt het afkoelingsproces en de persoon koelt sneller af.


 • Effect van afkoeling door zweten

Als het warm is, zweten we; een overlevingsstrategie van het lichaam. Want zweet verdampt en koelt het lichaam automatisch af. De luchtbeweging die door de ventilator wordt geactiveerd, versnelt de verdamping van het zweet en dus ook de afkoeling van het lichaam.

Hoe werkt een ventilator eigenlijk? wt$

Aanschaftips voor ventilatoren.

Ventilatoren voor het kantoor

 • Plafondventilator: heel plaatsbesparend, omdat hij aan het plafond is bevestigd, hoge luchtcirculatie bij lage snelheid
 • Wandventilator: ruimtebesparend, want hij wordt aan de wand gemonteerd
 • Toren- of kolomventilator: ruimtebesparend, stil
 • Staande ventilator of vloerventilatoren: staan op de vloer, variabele inzetbaar, extra krachtig, verplaatsen grote hoeveelheden lucht
 • Tafelventilator, bovenbouwventilator: klein, stil, sterk, zeer variabel, kan worden doorgegeven aan anderen

Ventilatoren voor bedrijf en magazijn

 • Windmachines: voor industrieel gebruik in magazijn en productie, extra krachtig, gecertificeerd voor commercieel gebruik
 • Mobiele verdampingskoeler: zeer geschikt voor grote, open of geventileerde hallen, direct klaar voor gebruik, duurzaam en kosteneffectief
 • Trommelventilator: bijzonder hoge prestaties, ideaal voor het ventileren van machines en hallen

Belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen voordat u een nieuwe ventilator koopt.

Bij ventilatoren variëren de prestaties en grootte, functie, het toepassingsgebied en de vorm van de behuizing. De volgende aspecten zouden ook van invloed moeten zijn op de aankoop: wandschakelaar of trekschakelaar, verlichting en afstandsbediening, in hoogte verstelbaar of draaibaar. Daarom is het raadzaam om voor de aankoop altijd te controleren of de gewenste ventilator geschikt is voor uw doeleinden. Natuurlijk helpen we u ook graag verder.

 • In welke ruimte moet de ventilator worden geplaatst?
 • Hoe groot is deze ruimte: klein kantoor, werkplaats of grote fabriekshal?
 • Kunnen de snelheid en het toerental van de ventilator worden ingesteld of aangepast?
 • Is hij in hoogte verstelbaar of draaibaar?
 • Is het beschermrooster afneembaar?
 • Hoeveel lawaai maakt de ventilator?
 • Heeft hij een timer?
 • Is hij beveiligd tegen overbelasting?
 • Welk toebehoren is verkrijgbaar, bijvoorbeeld een afstandsbediening?

Ventilatoren kopen en ze correct gebruiken: tips en trucs.

Belangrijk: de juiste reiniging!

Reinig uw ventilator na elke langere gebruiksperiode; kiemen en bacteriën hechten zich aan de rotorbladen en kunnen zich bij stilstand ongehinderd vermenigvuldigen. Als u nu de niet gereinigde ventilator aanzet, worden alle bacteriën in de kamer rondgeblazen.

Pauzes inlassen

Ventilatoren onttrekken op den duur vocht uit de lucht in de kamer, waardoor ook het lichaam en de slijmvliezen in de neuskeelholte uitdrogen. Dit creëert op zijn beurt goede voorwaarden voor bacteriën en virussen om de natuurlijke beschermende barrière van het lichaam gemakkelijker te doorbreken. Een verkoudheid is dan meestal het resultaat. Daarom: neem af en toe een ’wind’-pauze – dit is bijzonder eenvoudig met een timerfunctie! Tip: aangezien ventilatoren alleen mensen afkoelen en geen kamers, dient u de ventilator uit te schakelen zodra u de kamer verlaat. Op deze manier bespaart u ook elektriciteit.

Stel de ventilator correct op

Verplaats uw ventilator regelmatig door de kamer als u dat kunt. De constante luchtstroom vanuit één richting kan leiden tot stijve spieren en spanning.

Allergiepatiënten opgelet! Ventilatoren met buitenlucht

Ventilatoren die buitenlucht gebruiken om een ruimte te ventileren, kunnen met de luchtstroom ook stuifmeel en stof naar de ruimte transporteren. Allergiepatiënten of andere personen die hier gevoelig voor zijn, zullen onmiddellijk reageren op pollen en stof. Zorg daarom voor een goede deeltjesfilter!

Onze topcategorieën uit dit handboek