Panta rhei, alles stroomt – vooral de goederenstroom

2020/05/13

Goed geïntegreerde interne materiaaltransporten zijn cruciale succesfactoren voor een soepele productie.

Wie zich bij transportprocessen houdt aan de leer van Heraclitus ’Alles stroomt’ doet niets verkeerd. Alleen als de interne transportprocessen soepel verlopen, krijgt u precies dat wat u wilt en wanneer u het wilt.

Als alles stroomt zoals het zou moeten, komen ook steeds weer nieuwe producten voor u in beeld: intelligente transportapparaten bijvoorbeeld, die de nieuwe, efficiëntere maatstaven vormen voor de weg van A naar B om alles nog beter te laten stromen.

Transportroutes zijn zo divers als de materialen of goederen die hierop moeten worden vervoerd. Er zijn brede en smalle, korte en lange, drukke en weinig gebruikte routes. Het is dan ook bijna evident dat het ook hier om de details gaat, als het van belang is om goed aangepaste en geïntegreerde interne materiaaltransporten te waarborgen. Vaak is er sprake van bijvoorbeeld te veel drukte, niet-geconsolideerde transporten, arbeidsintensieve ompakprocessen of gewoon een verkeerd ’wagenpark’. U rijdt tenslotte ook niet altijd met een dikke terreinwagen door de smalle steegjes van Italiaanse dorpen. En een BMW Isetta heeft helemaal links op een vierbaans snelweg ook niets te zoeken.

Een van de kerntaken van bedrijven is te komen tot een optimale synchronisatie van alle processen op het gebied van de intralogistieke materiaalvoorziening. Een van de belangrijkste factoren daarbij is het gebruikte vervoermiddel en het ’rittenplan’ daarvan.

Laten we één ding vanaf het begin duidelijk maken: Helaas bestaat er niet één enkele oplossing die geschikt is voor alle eisen in het magazijn of in andere werkomgevingen, voor alle transportroutes en voor alle te vervoeren goederen.

Welke transportapparaten zijn de juiste als het gaat om het faciliteren van een optimale goederenstroom?

Aanhangersystemen. Een aanhangersysteem bestaat uit een sleepwagen, een zogenaamd transportapparaat, en minimaal één aanhangwagen. Het is bijzonder geschikt voor het zeer frequent klaarzetten van kleine hoeveelheden op locaties waar behoefte is aan een verbeterde materiaalstroom en kortere doorlooptijden.

Soorten transport zoals het aanhangersysteem zijn van fundamenteel belang voor just-in-time- en just-in-sequence-productie; de sleepwagens verplaatsen aanhangwagens door het bedrijf, het ziekenhuis, het meubel- of drankenmagazijn, die individueel zijn uitgerust volgens de interne eisen. Op die manier kan een grote verscheidenheid aan materialen efficiënt, snel en veilig worden vervoerd, terwijl tegelijkertijd de heftruck wordt vervangen.

Dat niet alleen: ook lege ritten worden met behulp van een dergelijke gesynchroniseerde bevoorrading tot een minimum beperkt, omdat verschillende goederen samen kunnen worden vervoerd.

Bedrijfsinterne logistiek wt$

De belangrijkste voordelen van aanhangersystemen in een oogopslag.

 • Hogere transportcapaciteit in vergelijking met heftrucks
 • Bundeling van transportritten
 • Heftruckvrije bevoorrading: vermindering van het aantal transportongevallen
 • Lean productie
 • Vermindering van het verkeer
 • Vermindering van de personeelskosten
 • Verhoogde transparantie en efficiëntie van processen
 • Lage onderhoudskosten
 • Verkorte bevoorradingstijd voor materiaalaanvulling
 • Vermindering van de voorraden op de productielijnen
 • Verhoogde bevoorradingszekerheid op productie- en assemblagelijnen

Welk aanhangersysteem is het juiste voor u?

Voordat u nu aanhangersystemen in uw bedrijfsinterne processen integreert, denkt u dan nog even terug aan de terreinwagen en de Isetta: niet alles rijdt op iedere route even goed. Daarom moet u al in het begin een inventarisatie van uw bestaande en toekomstige taken maken. Voor de daaropvolgende planning en de bijbehorende beslissing voor een transportsysteem dat aan uw behoeften voldoet, zijn de volgende punten doorslaggevend:

 • Welke ladingdragers zijn al aanwezig en moeten worden vervoerd?
 • Hoe moet de ladingdrager worden vervoerd?
 • Welke afmetingen en welk gewicht hebben de ladingdragers?
 • Hoe hoog is het totaalgewicht in beladen toestand?
 • Zijn de gangpaden breed genoeg om gemakkelijk te kunnen laden en lossen?
 • Moeten hellingen of laadperrons worden overwonnen? Zo ja, hoe hoog is het hellingspercentage?
 • Is het nodig om de werkprocessen aan te passen?
 • Wordt er in één richting gereden of moet er ook worden gekeerd?
 • Hoe is de bodemgesteldheid?
 • Wordt het aanhangersysteem alleen intern gebruikt of ook buiten?
 • In welke tijdsintervallen zijn materialen nodig?
 • Zijn er speciale vereisten voor het transport van uw lastdrager, bijvoorbeeld vuil, ontlading, ladingsborging?
Bedrijfsinterne logistiek wt$

Op basis hiervan kunt u uw optimale transportroutes identificeren, een logische verdeling van de voertuigen op de routes maken, zuinige en efficiënte routes plannen en tot slot natuurlijk het meest geschikte aanhangersysteem kiezen. In de volgende situaties moet u rekening houden met de limieten aan de capaciteit van het betreffende aanhangersysteem, want die zijn er.

Technische beperkingen

Aanhangersystemen zijn niet zinvol of niet mogelijk als de te transporteren goederen te groot of te zwaar zijn voor de meest voorkomende systemen. Ook externe factoren, zoals ongelijke of te smalle routes of de toegang tot laad- en losstations kunnen een beperking vormen voor deze oplossing.

Economische beperkingen

Ook economisch gezien is een aanhangersysteem niet altijd de moeite waard. Bijvoorbeeld bij korte afstanden of hoge eisen aan materiaal, waarbij bovendien bundelingsactiviteiten niet noodzakelijk zijn. Hier zijn onder meer de hoge uitgaven voor het samenstellen van een aanhangersysteem niet de moeite. Transportactiviteiten met stapelaars of vast geïnstalleerde transporttechniek als rollenbanen zouden in dergelijke gevallen een betere voordeligere oplossing zijn.

Van Amazon direct naar het drankenmagazijn in Bodenheim op de linkeroever van de Rijn.

Bedrijfsinterne logistiek wt$

In grote magazijnen, bijvoorbeeld bij het wereldwijd grootste postorderbedrijf Amazon, worden ook grote sleepwagens met aanhangwagens gebruikt die een veelvoud aan lasten kunnen vervoeren, om onderdelen van A naar B te verplaatsen. Deze grote transportapparaten zijn echter niet altijd praktisch: in het drankenmagazijn in Bodenheim op de linkeroever van de Rijn of in de meubelzaak Braunschwaik zouden zij maar weinig ruimte hebben of zouden zij goederen veel minder vaak moeten verplaatsen.

Hier zijn kleinere sleepwagens met aanhangwagens duidelijk in het voordeel. Zulke mini-trekapparaten hebben echter geen zit- of staplaats voor de bestuurder, maar worden met de hand geduwd of getrokken en gestuurd. Maak u echter geen zorgen over de inspanning, want spierkracht is hier niet nodig. De geïntegreerde aandrijving neemt het belangrijkste of zwaarste werk voor rekening. Medewerkers kunnen comfortabel naast de minisleepwagen lopen en hem op de route eenvoudig manoeuvreren. Zo kunnen ook goederen, zelfs op een zeer klein oppervlak, eenvoudig en veilig over korte, gelijkvloerse afstanden worden vervoerd.

De minisleepwagenoplossingen zijn, dankzij hun compacte constructie, ook ideaal voor het aanvullen van goederen in de productie of in de supermarkt, en voor het transport op luchthavens en in ziekenhuizen. De wagens of aanhangwagens kunnen bovendien eenvoudig worden verwisseld, zodat snel en flexibel tussen verschillende taken kan worden overgeschakeld. Door hun lage gewicht zijn de sleepwagens ook geschikt voor gebruik in tussenliggende verdiepingen. De sleepwagens kunnen soms ook buiten worden gebruikt, bijvoorbeeld als u een aanhangwagen moet verplaatsen.

Je hoeft niet groot te zijn, om groot of sterk te zijn.

Als ’grootte’ en flexibiliteit van cruciaal belang zijn, dan hebben we een voorbeeld voor u: een premium elektrische sleepwagen die we, onder ons gezegd, al geruime tijd zelf in het magazijn gebruiken en waarover we zeer tevreden zijn. Hij loopt super. Ook u kunt genieten van de TAKKTOR T2000 van kaiserkraft. Deze elektrische sleepwagen met dissel is uitgerust met een koppeling en een oplader en heeft een laadvermogen van 2000 kilogram. Het mooiste van alles: u heeft geen rijbewijs nodig om hem te besturen.

Lees meer over onze oplossing die de kracht en snelheid van de elektrische sleepwagen verbindt met alle eigenschappen van onze wagens – voor een eenvoudiger intern transport op smalle wegen.

Door onze elektrische sleepwagens te combineren met wagens die zijn aangepast aan specifieke taken, kunnen wij u ook individuele oplossingen bieden. Vraag het ons gewoon – wij adviseren u graag.