Terug
Productgids ergonomie

Zo tilt, draagt en trekt u op de juiste manier

De ene doos hierheen, de andere daarheen en 's avonds gaat u naar huis met pijn in de rug. Zo ziet het dagelijks leven eruit voor veel mensen die in het magazijn, in de productie of op de bouwwerf werken. Op een gegeven moment ontstaat er dan een keer een ‘scheur’ waardoor de eerste tussenwervelschijf slap wordt. Daardoor is er kans op beperkte mobiliteit, uitval op het werk of zelfs arbeidsongeschiktheid.

Dat is allemaal niet nodig. Hier laten we u zien:

 • waarom verkeerd tillen, trekken en dragen zo gevaarlijk is,
 • hoe u ladingen kunt dragen zonder uw rug te beschadigen en
 • welke hulpmiddelen u daarbij kunnen helpen.

Hoe een verkeerde houding de wervelkolom belast

De wervelkolom is onze centrale steunpilaar en een technologisch wonder. De wervelkolom bestaat uit 24 beweegbare wervels, talrijke pezen en spieren en de tussenwervelschijven die tussen de wervels liggen. De met vloeistof gevulde tussenwervelschijven absorberen schokken en belasting en zorgen ervoor dat de wervelkolom elastisch blijft.
Tussenwervelschijven verliezen vaak hoogte en elasticiteit als gevolg van terugkerende hoge belasting. Er is een kans op verdere slijtage, hevige pijn en beperkte mobiliteit. En dan is die ene verkeerde beweging, waarna de pijn ineens niet meer ophoudt, meestal de druppel die de emmer doet overlopen.

Wat maar kleine dingen lijken, maken in dit proces een groot verschil. Dit geldt vooral voor de manier waarop we iets tillen of dragen. De belasting van de tussenwervelschijven varieert namelijk aanzienlijk afhankelijk van de houding.

De volgende grafiek laat zien hoe groot de verschillen zijn:

Productgids ergonomie 619

Instructies voor tillen, dragen en trekken

Wanneer we iets tillen, dragen of trekken, is de manier waarop cruciaal. Door deze tips op te volgen, kunt u de belasting aanzienlijk verminderen en blessures vermijden.
Pictogram voor juist tillen

Juist tillen

 • Ga zo dicht mogelijk bij de lading staan. In het ideale geval bevindt deze zich tussen uw voeten.
 • Buk met rechte rug door uw billen naar achter te duwen. Buig uw knieën niet meer dan 90 graden en zorg ervoor dat u geen bolle rug maakt.
 • Span uw rug- en buikspieren aan. Zo stabiliseert u de wervelkolom.
 • Til de lading gelijkmatig op, niet plotseling. Let erop dat u uw wervelkolom niet verdraait.
 • Zet de lading op dezelfde manier neer.


Belangrijk:
Controleer van tevoren of u een lading alleen kunt of moet tillen. Als u het niet zeker weet, zoek dan hulp. De lading samen dragen is gezonder.

Productgids ergonomie est

Juist dragen

 • Draag de lading dicht bij uw lichaam.
 • Let erop dat u een rechte houding aanhoudt en maak geen holle rug.
 • Het is het beste om meerdere ladingen gelijkmatig over beide armen te verdelen. Het dragen aan één kant is slecht voor de tussenwervelschijven.


Belangrijk:
Neem een pauze als u een langere afstand moet overbruggen.

Productgids ergonomie est

Juist trekken en schuiven

 • Zorg voor een rechte lichaamshouding. Buig uw romp ook tijdens het duwen slechts licht naar voren.
 • Vermijd schokkende bewegingen en het overstrekken van uw armen. Bij voorkeur pakt u de handgreep van hef- of platformwagens losjes op borsthoogte vast.
 • Heeft u de keuze, duw de lading dan. Daardoor wordt het risico op verdraaiing van het bovenlichaam verminderd.


Belangrijk:
Een optimale houding helpt slechts in beperkte mate als u een wagen te zwaar en/of asymmetrisch belaadt.

Minder is meer. Tips over het maximale gewicht

Productgids ergonomie wt$

Hoeveel iemand kan dragen zonder de wervelkolom te veel te belasten, is afhankelijk van vele factoren. Daartoe behoren onder andere de leeftijd en de conditie van de spieren, maar ook de houding, de mogelijkheden om de lading vast te pakken, de duur en de frequentie van de activiteit. Zelfs de toestand van de vloer kan een rol spelen.

Vastgelegde beperkingen bestaan alleen voor bijzonder kwetsbare groepen mensen zoals zwangere vrouwen. Bij het manueel hanteren van ladingen moeten werkgevers de voorschriften voor het hanteren van ladingen in acht nemen en onder meer een risicobeoordeling uitvoeren.

Voor het berekenen van een grens- of risicowaarde wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde kengetalmethode. Naast het gewicht van een voorwerp wordt er ook rekening gehouden met de houding en de bewegingen van een persoon.

In principe geldt: minder is meer. Vooral bij tillen en dragen is dit van toepassing, zeker als u het gewicht vermindert.

Getrainde spieren kunnen meer aan

De ene wervelkolom kan meer aan dan de andere. Dat ligt ook vaak aan de spieren die de wervelkolom omgeven. Sterke spieren stabiliseren de wervelkolom namelijk en zorgen voor meer veerkracht. Vooral getrainde buik- en rugspieren beschermen tegen pijn en blessures.
Nog een reden waarom het geen goed idee is om elke dag na het werk op de bank te ploffen. Het is beter om regelmatig sporten te beoefenen die vriendelijk zijn voor de rug, zoals:

 • gerichte krachttraining,
 • yoga,
 • fietsen,
 • zwemmen.


Is het lastig voor u om langere trainingssessies in uw dagelijks leven te integreren? Slechts tien minuten gymnastiek per dag doet al wonderen.
Hoe bedrijven de fitheid van hun medewerkers kunnen bevorderen en waarop u daarbij moet letten leest u in het artikel ‘De weg naar een bedrijfseigen fitnessruimte’.

Let op: Het is van belang om de spieren gelijkmatig te trainen. Anders neemt de onbalans in de spieren alleen maar toe. Hierdoor is er juist alleen maar meer risico op pijn en blessures.

Productgids ergonomie wt$

Laat u helpen. Hulpmiddelen voor het tillen en transporteren van ladingen

De beste manier om ladingen te vervoeren is om het werk voor u minder te laten worden. Dat begint met de zware voorwerpen door twee mensen te laten dragen. Nog beter is het om een hulpmiddel te gebruiken.

Voor het tillen en verplaatsen van ladingen tijdens het dagelijkse werk zijn bijvoorbeeld de volgende apparaten beschikbaar:

Zelfs het trekken en duwen kunt u zich besparen. Door één druk op de knop stuurt u elektrisch aangedreven wagens of liften aan. Dit werkt met een minimale inspanning en is het beste alternatief voor handmatig transport. Uw wervelkolom zal u dankbaar zijn.

Tot slot: Tips op het gebied van het zien, horen en halen van een frisse neus

Niet alleen de wervelkolom wordt tijdens het dagelijkse werk vaak zwaar belast. Ook ogen en oren krijgen veel te verduren. Hoge temperaturen en slechte lucht verminderen de concentratie, verhogen het foutenpercentage en kunnen ziektes veroorzaken.

Daarom volgen hier nog enkele tips om uw zintuigen te beschermen en het binnenklimaat op de werkplek te verbeteren.

Productgids ergonomie est

Ogen beschermen

 • Houd bij het werken op een beeldscherm een afstand van 50 - 80 cm tot de monitor aan.
 • Hoogwaardige, flikkervrije schermen helpen de ogen te beschermen.
 • Zorg voor een voldoende sterke, niet-verblindende verlichting op de werkplek die individueel kan worden ingesteld.
 • Voorkom spiegelingen.


Belangrijk:
De eisen die aan verlichting worden gesteld, veranderen wanneer u ouder wordt. Oudere medewerkers hebben een hogere verlichtingssterkte nodig. Met dimbare verlichting krijgt iedereen waar voor zijn geld.

Productgids ergonomie est

Oren beschermen

 • Draag professionele gehoorbescherming in bijzonder lawaaierige omgevingen, bijvoorbeeld tijdens het bedienen van luidruchtige machines.
 • Akoestische bureauschermen en plafondplaten schermen werkplekken af van lawaai.
 • Vermijd indien mogelijk te veel lawaai. Telefoneren in een rumoerige omgeving betekent vermoeiend multitasken voor uw oren.


Belangrijk:
Ogen en oren hebben tijd nodig om te ontspannen. Regelmatige pauzes zorgen ervoor dat uw zintuigen beter bestand zijn tegen belasting.

Productgids ergonomie est

Binnenklimaat verbeteren

 • Gebruik bij hoge temperaturen ventilatoren of koelapparatuur om gezondheidsrisico's door hitte te voorkomen en om de prestaties te verbeteren.
 • Luchtreinigers halen schadelijke stoffen en deeltjes zoals stof uit de lucht.
 • Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kunnen ook luchtbevochtigers of -ontvochtigers bijdragen aan een gezond binnenklimaat.


Belangrijk:
Pauzeren in de frisse lucht geeft u de mogelijkheid om eens goed in te ademen en een korte wandeling is goed voor de doorbloeding.

Ontspanningsoefeningen voor de ogen

Of het nu urenlang naar een scherm turen is of werken aan kleine componenten, langdurig kijken op een korte afstand belast de ogen. Door eenvoudige ontspanningsoefeningen tussendoor kunt u overbelasting voorkomen:

 • Sluit uw ogen tussendoor even kort.
 • Focus u op voorwerpen op verschillende afstanden.
 • Plaats de kussentjes van uw duimen op uw slapen. Masseer vervolgens met uw wijsvingers de bovenrand van de oogkassen van binnen naar buiten.
 • Door af en toe met de ogen te rollen, ontspant u de spieren.