+32 800 12 899 
Particulieren Zakelijke klanten
  Pagina afdrukken

Wielen en rollen.

Welk wiel past echt?

Een paar wielen kopen? Niets eenvoudiger dan dat. In het beste geval:Ga naar onze website, gebruik de zoekterm om uw gewenste wielen, en bestel ze! Dan worden ze geleverd, u schroefte ze vast en klaar!


Zo eenvoudig kan het zijn. Nu hebben wij ook aan een worst-case-scenario gedacht: De rollen kunnen het gewicht niet houden en breken af, de rolweerstand is te hoog en men kan niets verplaatsen. Of er sprake van een klassieker: de rol kan niet worden gemonteerd omdat de bevstigingswijze anders is.

OM te voorkomen dat u de verkeerde maten en types zou kiezen, hebben wij alle belangrijke informatie verzameld om u te helpen bij het kiezen van de juist wielen. De meest voorkomende vragen die we krijgen van onze klanten, hebben we vervolgens deze gebundeld in overzichtelijke thema'sAls u iets wilt weten over een bepaald onderwerp, selecteert u de desbetreffende paragraaf.

Wiel en rol

Welke soorten wielen zijn er!

En wat hoort daarbij? Een wiel bestaat uit een loopvlak / band, velg en wiellagers. Zo simpel is het.

Van wiel naar rol.

Hoe? Door het wiel in een behuizing te monteren. Afhankelijk van het type behuizing gaat het dan om zwenkwielen of bokwielen.

Zwenkwielen zijn gemonteerd via een zwenklager dat 360° kan draaien waardoor optimale wendbaarheid is gegarandeerd. De bokwielen daarentegen zijn niet-draaibaar of vast en zorgen voor correct rechtuit rijden.
Meestal worden 2 zwenkwielen en 2 bokwielen gemonteerd.

Wielopbouw.

Wiel Rol Bevestigingsplaat
Wiel Zwenkwiel Bevestigingsplaat
D = wiel-Ø
d = as-Ø
n = naaflengte
B = wielbreedte
b = loopbreedte
1 = opschroefplaat
2 = zwenkgaffel
3 = wiel
4 = asmateriaal
a = uitslag
r = zwenkradius
h = bouwhoogte
p = plaatafmeting
I = gatenafstand
d = gat-Ø
Manieren van vastzetten

Halt houden en stoppen.

U ontvangt onze zwenkwielen met een dubbele rem. Maar wat betekent dat eigenlijk en welke manieren van vastzetten zijn er nog meer?

Dubbele rem betekent dat wieldraaiing en draaibeweging van het zwenklager in de gaffelkop worden geblokkeerd. Men bedient de dubbele rem heel eenvoudig met een tik van de voet. Het voordeel: in vergelijking met vastzetters betekent dit een duidelijk veiligere stand. Een wielvastzetter stopt alleen het draaien van het wiel en een richtingvastzetter alleen de draaibeweging van het zwenklager.

Er zijn twee manieren van vastzetten:

Voorloopvastzetter

 • De hendel voor de vastzetter bevindt zich in de rijrichting onder het apparaat
 • Het voorkomen van verwondingen door een uitstekende hendel
 • De hendel voor de vastzetter kan alleen worden bediend door het apparaat zijwaarts te bewegen

Naloopvastzetter

 • De hendel voor de vastzetter bevindt zich tegengesteld aan de rijrichting
 • De hendel voor de vastzetter kan daarom direct met de voet worden bediend
Bevestiging

Schroeven of steken?

Er zijn zes verschillende mogelijkheden om onze wielen te monteren. Niet elke wijze is voor alles geschikt. Er zijn belangrijke punten waarop u moet letten.

1 Plaatmontage

Dit is de meest gebruikte montagewijze. Het wiel wordt via een plaat op de behuizing aan het apparaat geschroefd. Let daarbij op de afmetingen van de plaat, de boutgat-Ø en de afstand tussen de boutgaten.

2. Expander

De expander wordt ingebracht in een bestaande boring op het apparaat of in het aanwezige buiseinde gestoken. De via het boutgat van de rol ingebrachte schroef spreidt zich door het aandraaien van de expander en hecht stevig.
Belangrijk: de expander moeten passen bij de binnenbuis-Ø, zodat het wiel vastzit.

3. Boutgatmontage

Let op: boutgatmontage is alleen mogelijk bij zwenkwielen.
Een schroef wordt door het boutgat gestoken. Let op de plaat-Ø en de boutgat-Ø.

4. Montage met een draadpen

Let op: montage met een draadpen is alleen mogelijk bij zwenkwielen.
De meegeleverde schroef wordt in het boutgat van de rolbehuizing gestoken. Conventionele schroefdraadafmetingen van de draadpen zijn hier M8, M10 en M12. Let op de draadpen-Ø en de lengtes van de draadpen. Deze moeten passen bij het apparaat.

5. Montage met pennen

Let op: montage met pennen is alleen mogelijk bij zwenkwielen.
De montage geschiedt door middel van pennen met een dwarse boring die zich in de houder op het apparaat bevinden. Het wiel wordt gemonteerd door de pin of schroef in de dwarsboringen van de houder en pen vast te draaien.

6. Montage door middel van een insteekpen en klemring

Dit is de typische montagewijze voor bureaustoelwielen. Zij kunnen eenvoudig zonder gereedschap worden gemonteerd.
Waarschuwing: De diameter en lengte van de insteekpen moeten precies passen bij de houder van het apparaat of de bureaustoel. Hiervoor kunt u het beste de afmetingen van een gedemonteerd oud wiel noteren.

Wiellagers

Wielen en hun taak.

Moeten wagens, meubels of apparatuur regelmatig of slechts zelden worden verplaatst? Gaat dat snel of langzaam? Deze vragen moet u beantwoorden voordat u een wiellager voor uw wielen uitkiest. Zoek uit welk wiellager het beste bij uw toepassing past.

Glijlagers
 
Rollagers
 
Precisiekogellagers
 
Glijlagers Rollagers Precisiekogellagers
Eenvoudige, vrijwel onderhoudsvrije lagers. Goede stootvastheid. Geschikt voor vochtige ruimtes. Voor apparaten met geringe snelheden (max. 4 km/h) en korte afstanden. Sterke, vrijwel onderhoudsvrije lagers. Geringe slijtage. Goede stootvastheid. Levenslang gesmeerd. De meest gebruikte lagers voor wagens met geringe snelheden (max. 4 km/h). Lopen soepeler vergeleken met glijlagers. Voor snelheden tot 4 km/h en hogere belastingen. Lage rolweerstand bij ingebruikname, lage aanvangsrolweerstand. 
Uw keuze

De bijna perfecte rol.

Heeft u wielen of rollen nodig en weet u nog niet precies, welke bij uw doeleinden past? Dat kunnen wij u hier een paar aanknopingspunten bieden die uw keuze vergemakkelijken. Één opmerking vooraf: de ideale wielen of rollen die universeel inzetbaar zijn en voor elk doel geschikt zijn er niet. Teveel criteria zijn van elkaar afhankelijk.

De keuze voor een wiel of rol is in eerste instantie afhankelijk van:

 • Het benodigde draagvermogen
 • De bodemgesteldheid
 • De gebruiksintensiteit
 • Invloeden van buitenaf (temperatuur, ook extreme temperatuurschommelingen, chemicaliën, vocht, hygiëne)
 • De opgegeven afmetingen als wieldiameter, hoogte en naaflengte / inbouwlengte bij wielen of plaatafmetingen en afstanden tussen de boutgaten bij rollen

Draagvermogen

Hoeveel moet een wiel/rol kunnen dragen?
Het draagvermogen van een rol kunt u met een eenvoudige formule achterhalen:

Draagvermogen = eigengewicht apparaat + max. belading / 3

Het wordt door 3 gedeeld, omdat een apparaat met 4 wielen bij ongelijke vloeren vaak slechts met 3 rollen contact heeft met de bodem en vervolgens het volledige eigen gewicht moet dragen.

Het in ons assortiment aangegeven draagvermogen voor wielen en rollen geldt voor snelheden tot 4 km/h en een omgevingstemperatuur van 10 °C tot 30 °C.

Bodemgesteldheid

Is de bodem ruw of glad? Gaat het om vloertegels, plavuizen, tapijt, ongevoelige industriële vloeren of kwetsbare houten vloer?

Over het algemeen genomen geldt: zachte wielen voor harde vloeren en harde wielen voor zachte vloeren. Zo wordt vracht geruisarm en soepel verplaatst.

Kies voor niet-strepende rollen als u slijtagesporen van rubber wilt voorkomen. Bij drempels moet extra draagvermogen worden ingecalculeerd.

Voor levensmiddelen- / kantineruimtes en natte ondergronden kiest u wielen met glijlagers en roestvrij stalen behuizing.

Gebruiksintensiteit

Wordt het apparaat af en toe of juist intensief gebruikt?

Kies hier de passende wiellagers (boven).

Invloeden van buitenaf

Elk toepassingsgebied brengt bijzondere voorwaarden met zich mee.
Vocht, kou, hitte, temperatuurschommelingen, elektrische geleiding en chemicaliën beïnvloeden de houdbaarheid, roleigenschappen en het loopcomfort.

Zijn binnen uw toepassing deze bijzondere voorwaarden van toepassing? Neem dan voor het bestellen contact met ons op. Wij helpen u met de keuze de geschikte wieluitvoering!

Comfort

Buiten de genoemde eigenschappen kunt u ook het gewenste comfort kiezen:

 • Rustig loop (gelijkmatige loop)
 • Aanvangs- en rolweerstand
 • Wendbaarheid (gebruiksgemak)
 • Hardheid

Hier vindt u uitleg over enige begrippen:

 

 

Aanvangsrolweerstand  De kracht die moeten worden gebruikt om het wiel vanuit stilstand in beweging te brengen. Tip: indien mogelijk een groter wiel kiezen.
Rolweerstand De kracht die moeten worden gebruikt om het wiel gelijkmatig in beweging te houden. Tip: indien mogelijk een groter wiel kiezen.
Temperatuurbestendigheid Temperatuurbereik waarbinnen het wiel wordt gebruikt. Hierbij moet in acht worden genomen dat er voor koelhuizen speciale rollen bestaan.
Chemische bestendigheid Bestendigheid van een wiel bij contact met diverse chemicaliën. Stuur ons een gegevensblad en vraag ons om raad!
Slijtvastheid Bestendigheid van het loopvlak van de banden ten opzichte van mechanische slijtage.
Niet-strepende wielen/rollen Niet-strepend wil zeggen dat er geen rubberen strepen op linoleum, vloertegels of hout worden achtergelaten. Alle PU-banden, massief rubber met grijze bandages en alle overeenkomstig gekenmerkte artikelen in ons assortiment zijn niet-strepend. Streeploos teken
Hardheid De hardheid van het oppervlak van de wielen en heeft effect op het rollen van deze wielen. Hoe hard het oppervlak is wordt aangegeven met een schaal. Deze schaal gaat van 0 ( heel zacht) tot 100 ( heel hard)

Bindend aan de DIN53505 normen en de DIN ISO 7619-1 normen, is de hardheid van de wielen bepaald volgens verschillende methodes. Heel zachte materialen zijn genoemd met Shore A- hardheid en extreem harde materialen plaatsen we onder Shore D - hardheid

Materiaal

De uitgebreide checklist.

Afhankelijk van het inzetgebied en doel speelt het materiaal waarvan de wielen en rollen zijn gemaakt een belangrijke rol. In de onderstaande tabel ziet u in hoeverre de bij ons verkrijgbare materialen voldoen aan de belangrijkste eisen van de benodigde wieluitvoering.

Loopvlak Beschrijving Draagvermogen  Aanvangsrolweerstand  Vloeren ontzien  Geen slijtage  Hoge / lage temperaturen  Bestand tegen chemicaliën 
Massief rubber – standaard  Vloervriendelijk, lage aanvangsrolweerstand. Voor oneffen en slechte bodemgesteldheid, hoge slijtvastheid, temperatuurbestendig van –30 °C tot +60 °C Grijze wielen zijn niet-strepend. ++ ++ ++++ ++ +++ ++
Massief rubber – halfelastisch Goede slijtvastheid, standaard betere aanvangsrolweerstand, vloervriendelijk. Temperatuurbestendigheid –30 °C tot +80 °C. +++ ++ ++++ +++ +++ ++
Massief rubber – superelastisch Hoge elasticiteit. Hoog draagvermogen, zeer lage aanvangsrolweerstand. Hoog rolcomfort. Hoge slijtvastheid. Temperatuurbestendigheid –30 °C tot +60 °C. ++++ +++ ++++ ++++ +++ ++
Thermoplastisch rubber  Vloervriendelijk, niet-strepend, geluidsarme loop, temperatuurbestendigheid –10 °C tot +70 °C. ++ +++ +++ ++ ++ ++
Polyurethaan Hoge belastbaarheid, loopt geluidsarm, slijt- en snijvast, olie- en vetbestendig, bestand tegen vele zuren en logen. Temperatuurbestendigheid –15 °C tot +80 °C. ++++ +++ ++ ++++ ++ +++
Polyamide Soepele loop, breukvast, vergaand bestand tegen zuren en logen. Onderhoudsvrij. Hoge slijtvastheid. Temperatuurbestendigheid –20 °C tot +80 °C. +++ ++++ ++ +++++ +++ ++++
Gietijzer Hoog draagvermogen. Slijtvast. Stootvast, oliebestendig. Onderhoudsvrij. Temperatuurbestendigheid –15 °C tot +350 °C bij evenredige opslag en gebruik van speciaal vet in de glijlager. +++++ ++++ + +++++ +++++ ++++
Met luchtbanden Lage aanvangsrolweerstand bij slechte bodemgesteldheid. Zeer goede schokdemping, vloervriendelijk. 1x wekelijks de luchtdruk testen. + ++++ +++++ ++ ++ ++

 

Producten

Wielen

Onze TOP-PRODUKTEN uit deze aankoopgids
Excl. BTW
vanaf 42,90
Excl. BTW
vanaf 3,29
Excl. BTW
vanaf 24,90
Excl. BTW
vanaf 67,90
Excl. BTW
vanaf 84,90
Excl. BTW
vanaf 115,-
Excl. BTW
vanaf 39,90
Excl. BTW
vanaf 87,90
Excl. BTW
vanaf 104,90
terug naar boven
Deze categorieën interesseren u misschien ook

MOBIEL GEOPTIMALISEERDE WEERGAVE GEWENST?

De KAISER+KRAFT webshop is nu ook beschikbaar in een nieuwe mobiele versie die voor u voortdurend verder wordt ontwikkeld.
De mobiele weergave proberen
Producten vergelijken